KBO Elshout op bezoek bij Forever&Ever. Kwekerij Jonkers zet de deur open.
Ruim 40 personen stonden om 14.00 uur voor de poort bij kwekerij Jonkers in Elshout waar zij hartelijk ontvangen werden met een kopje koffie/thee door eigenaar Rob Jonkers. Hij was ook degene die met veel enthousiasme vertelde over het reilen en zeilen in zijn bedrijf. De wandelschoenen kwamen goed van pas want deze kwekerij is maar liefst negen hectare groot. Waarvan het teeltoppervlakte ongeveer zeven hectare beslaat. Hiervan is vier hectare kas en 3 hectare containerveld. Heel begrijpelijk dus dat het personeel zich per fiets verplaatst. Er wordt gewerkt wordt met half fabricaten. De stekjes van de hortensia’s worden opgepot in het buitenland en komen als ze twee jaar oud zijn terug naar Elshout om dan bij Jonkers overgepot te worden in die bekende paarse Forever&Ever pot. In 16-18 weken is er dan een volwaardige hortensiaplant, goed voor de verkoop. Van 10.000 zaailingen komen 30 plantjes. Verrassend niet?
Er werd aandachtig geluisterd en menig vraag werd gesteld. In het hele bedrijf wordt niets in de grond geteeld, alles gebeurd in potten. Het bedrijf is zeer met het milieu begaan en er wordt dus ook duurzaam gewerkt. Ook het logistiek systeem is goed doordacht zodat er snel en efficiënt gewerkt kan worden. Het transport kan 24 uur per dag maar gebeurd meestal in de nacht. Het bedrijf is gecertificeerd waardoor de kwaliteit gewaarborgd is en daarbij zijn ze ook nog een erkend leerbedrijf voor mensen die het vak willen leren. Ze kweken niet alleen de hortensia want dan zou er maar een klein gedeelte van het jaar werk zijn voor de 10 vaste werknemers. In de drukke tijd komen daar nog wat extra krachten bij. De Euonymus, de Ilex, de Prunus, Corokia, Iris, Skimmia en Vibernum worden ook bij Jonkers geteeld. Moet er gemest worden dan gebeurd dat met het water geven, altijd van bovenaf, aldus Jonkers. Het water wordt weer opgevangen in grote silo’s en gefilterd. Er wordt niets verspild. Het opvangen gebeurd zelfs gescheiden, water met mest, zonder mest en zelfs regenwater komt apart in een silo. Het water wordt weer opnieuw gebruikt en de computer rekent dan uit hoeveel mest er nog bij moet. De oppotlijn, ook in een van de hallen, is volledig automatisch en doet 2500-3000 plantjes per uur. De plastic potjes zijn van gerecycled plastic, ook hier milieu vriendelijk dus. Als het product klaar is voor de verkoop krijgt het een laatste check. Lelijke blaadjes worden verwijderd de pot wordt gewassen en krijgt productinformatie mee en eventueel wordt het nog in een plastic hoes verpakt.
Al met al een heel leerzame middag met een gastheer die onderhoudend wist te vertellen over zijn bedrijf. Altijd leuk om te weten wat er allemaal gebeurd achter de muren van een bedrijf waar je dagelijks aan voorbij gaat.